Wijn & Bier van het moment

Naast de huiswijn, die verkrijgbaar is in wit, rood en rosé, zijn er deze maand 2 zogenaamde ‘maandwijnen‘. Beiden komen van Coöperatie Pegões die in 1958 werd gesticht toen biermagnaat José Rovisco Pais zijn eigendom doneerde aan het Staatsziekenhuis van Lissabon. In het gebied startte de overheid een kolonisatie project, waarbij land werd uitgegeven aan duizenden boeren, Colons genaamd. Tot aan de Portugese Revolutie van 1974 werd de coöperatie financieel en technisch gesteund door de overheid. Een instabiele periode volgde. De ommekeer kwam ruim 15 jaar geleden. Vanaf die tijd zorgde een systematische modernisering en de talentvolle wijnmaker Jaim Quendera, ervoor dat Caves de Pegões weer tot de top van Portugese wijnbouwers gerekend kan worden.

De rode wijn, Caves de Pegões / Tinto 2014 is gemaakt van Castelão en Syrah. Het is een geweldige wijn die in de Wijnalmanak maar liefst twee sterren krijgt. De wijn bezit spontaan fruit en heeft een plezierige sappige smaak. Ideaal voor een borrel. Proefnotitie: Zondoorstoofd fruit van pruimen, kersen en zwarte bessen. Lichte kruidigheid.

De witte wijn is de Adega de Pegões / Colheita Seleccionada 2015Het verhaal over de combinatie tussen Chardonnay en eikenhout is inmiddels bekend. Je moet er zorgvuldig en vooral beheerst mee omgaan wil hij souplesse behouden. Dat heeft nog steeds niet iedere producent onder de knie. Het is daarom heel interessant om te proeven hoe goed een geheel andere wijncultuur met die twee basiselementen uit de voeten kan. De Colheita Seleccionada is door wijnschrijvers omarmd vanwege zijn weelderige stijl. Het is een melange van 3 inheemse druivensoorten en Chardonnay, die rijpt in vaten van Amerikaans eiken. Denk bij het resultaat aan een kruidige, karaktervolle wijn. Proefnotitie: Brede en geurige witte wijn, weelderig. Volle en sappige smaak met voldoende frisheid (13% alc.).

Naast de wijnen zijn er verschillen bieren van de tap te proeven. Bieren van het moment zijn:

Van de sinds 1870 bestaande Budelse bierbrouwerij schenken we op dit moment Budels lentebock. Een fris en fruitig seizoensbier, gebrouwen uit geselecteerde moutsoorten en hop. Ondergegist bier met een goudgele kleur en 6,5%.

Jopen Mooie Nel IPA bevat 6,5%. IPA werd in de tijd van lange zeereizen extra zwaar gebrouwen en extra gehopt zodat het in de koloniën gedronken kon worden. Ook in Nederland hadden we onze versie van de IPA oftewel ‘duraebel scheepsbier’ voor Nederlands-Oost-Indië. Via de Amerikaanse Craft Beer Revolution is de IPA teruggekeerd in Europa. De Amerikaanse hop in Jopen Mooie Nel IPA zorgt voor bitterheid met veel fruitige tonen. Jopen Mooie Nel IPA is vernoemd naar het water tussen Haarlem en Spaarndam en wordt buiten Nederland North Sea IPA genoemd. Elke slok is een genot.

Op de tap is er verder Brand pils, Imperator en Affligem Blond. En natuurlijk zijn er verschillende bieren uit de fles op voorraad zoals IPA, Radler en Radler 0.0.